Cum sa te asiguri ca nu ai parte de oferte inselatoare din partea agentiilor de turism

Cu totii speram la un concediu cat mai relaxant, care sa ne faca sa uitam de tumultul oraselor si stresul cotidian. Cu toate acestea, uneori planurile iau o turnura gresita, insa nu din vina noastra. Nu putine persoane au fost puse in situatia de a-si vedea concediul distrus iremediabil din pricina ofertelor inselatoare, practicate de unele agentii de turism. 

Desi aceste cazuri sunt din ce in ce mai reduse ca numar, este de datoria noastra sa va prevenim si sa va punem la dispozitie informatiile de care aveti nevoie pentru a identifica cu usurinta aceste asa-numite "agentii de turism". 

Iata cum poti recunoaste o agentie de turism serioasa:

Citeste cu atentie contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice

Indiferent de pachetul de servicii turistice alese, inainte de a plati suma de bani aferenta va trebui sa primesti si un contract de comercializare a pachetelor de servicii turistice. Citeste-l cu atentie, iar daca ai intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa iei legatura cu agentia de turism, prin telefon sau email. 

Pe site-ul Komsi Travel poti gasi si descarca o copie a acestui contract in subsolul fiecarei pagini, la sectiunea "Contract cadru".

Verifica licenta de turism a agentiei

Orice agentie de turism are nevoie de o licenta valabila pentru a functiona, care este emisa de Autoritatea Nationala pentru Turism. Aceasta ar trebui sa fie afisata vizibil pe site-ul fiecarei agentii, la sectiunea "Despre Noi", sau in contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice. Pe site-ul Komsi Travel poti gasi aceasta informatie in subsolul fiecarei pagini, agentia beneficiind de licenta de turism de tip Organizatoare nr. 446 din 04.01.2019 si de o Polita de Asigurare emisa de Societatea de Asigurari Omniasig.

Cauta informatiile de identificare ale agentiei

Agentiile de turism trebuie sa afiseze pe site-urile lor, fie in pagina de contact, fie la sectiunea "Despre Noi" datele si informatiile de identificare, ce cuprind, in majoritatea cazurilor:

- denumirea firmei;

- datele de inregistrare la Registrul Comertului si la Anaf;

- adresa sediului social si a punctelor de lucru;

- adresa de e-mail sau formular de contact;

- un numar de contact;

Agentiile de turism sunt in general membre ale unor organizatii profesioniste, cum ar fi ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism). Agentia Komsi Travel este membru ANAT de peste 10 ani.

Iata si cateva recomandari ANAF cu privire la achizitionarea pachetelor de servicii turistice

ANPC recomanda tuturor celor care urmeaza sa achizitioneze pachete de servicii turistice de la agentii de turism din Romania sa solicite informatii complete despre pachetele de servicii ce urmeaza a fi contractate (in conformitate cu obligatiile de informare impuse operatorilor din turism).

In cazul in care aveti nemultumiri privind pachetele de servicii turistice, puteti recurge in mod legal la urmatoarele:

- In cazul in care turistul este nemultumit de serviciile turistice primite, acesta are obligatia de a intocmi o sesizare in scris, clar si explicit, cu privire la deficientele constatate la fata locului, legate de realizarea pachetului de servicii turistice contractat ce se va transmite prompt atat agentiei, cat si prestatorului de servicii turistice (conducatorul hotelului, restaurantului), prevedere inserata in contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

- In cazul in care sesizarea nu este solutionata sau este solutionata partial, turistul va depune la sediul agentiei de turism o reclamatie scrisa, dupa incheierea calatoriei, in termenul prevazut in contract. Agentia are obligatia sa comunice in scris turistului despagubirile care i se cuvin (termenul de raspuns e de maximum 30 de zile calendaristice).

- Turistii nemultumiti de serviciile turistice pot depune reclamatii la CJPC.